Treści informacyjne
Kategorie produktów
Produkty on-line

7 powodów, dla których warto jeść ryby

Polska kuchnia słynie z przygotowywanych na wiele sposobów dań rybnych. Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole nie może zabraknąć dwunastu dań, wśród których znaleźć można m.in. śledzie w śmietanie i oleju, smażonego karpia, karpia w galarecie i rybę po grecku.

Jednak lekarze i dietetycy polecają, by spożywać ryby nie tylko w okresie świąt, ale jak najczęściej, najlepiej dwa - trzy razy w tygodniu.

Najczęściej nie jadamy ryb ze względu na:

  • kłopoty z przyrządzaniem - patroszenie, filetowanie, nieprzyjemny zapach w trakcie smażenia, przywieranie ryb do patelni;
  • kłopotliwą konsumpcję - dużo ości;
  • zbyt ubogą ofertę - często dostępne są tylko ryby mrożone;
  • stosunkowo wysoką cenę w porównaniu do cen drobiu i mięsa.

A szkoda! Ryby oraz przetwory rybne stanowią bowiem grupę produktów spożywczych o bardzo wysokiej wartości odżywczej.

Niewątpliwie najcenniejszym pod względem biologicznym i sensorycznym składnikiem mięsa są białka. Wartość odżywcza białek zależy od ich składu aminokwasowego. Mięso ryb zawiera, za wyjątkiem tryptofanu, wszystkie niezbędne aminokwasy w ilościach przekraczających zaproponowane we wzorcu FAO/WHO. Zatem ryby są źródłem cennego białka o bardzo dobrych właściwościach biologicznych.

wartości odżywcze ryb

Wskaźniki biologicznej przydatności białek surowego mięsa ryb (Sikorski, 1992)

 

Należy podkreślić, że to lipidy (tłuszcze) decydują w głównej mierze o uznaniu ryb jako żywności funkcjonalnej (Informator, 2004).

Ryby tłuste, a w szczególności oleje rybne są bogate w witaminy A, D i E, a mięso i narządy wewnętrzne ryb chudych zawierają dużo witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B12 (4 razy więcej niż w wołowinie i 5 razy więcej niż w wieprzowinie!).

Mięso ryb zawiera też znaczne ilości składników mineralnych. Przeciętnie w 100 g mięsa ryb znajduje się 370-1110 mg fosforu, 100-300 mg siarki, 20-500 mg chloru, 25-710 mg potasu, 25-620 mg sodu, 10-230 mg magnezu, 5-750 mg wapnia i 0,01-50 mg żelaza. Ponadto w mięsie ryb znajdują się znaczne ilości niezbędnych mikroelementów, m.in. cynku, miedzi, manganu i jodu. Warto podkreślić, że pod względem zawartości niektórych składników mineralnych, ryby znacznie przewyższają inne surowce. Na przykład, średnia zawartość wapnia w tuszach ryb jest prawie 10-krotnie wyższa niż w wołowinie, choć dla odkostnionego mięsa ryb przewaga ta jest tylko dwukrotna (Informator.,2004, Sikorski, 2004).

Przekonani? Jeszcze nie? No to dodam jeszcze, że poza tym jedzenie ryb:

  • Powoduje poprawę nastroju. Kwasy tłuszczowe omega-3, w które obfitują tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela czy tuńczyk, zwiększają objętość istoty szarej w tych obszarach mózgu, które odpowiadają za nastrój i zachowanie - zaobserwowali naukowcy z USA.
  • Powoduje, że dzieci matek, które w czasie ciąży jadły dużo ryb, są mniej narażone na alergię - poinformowano podczas konferencji American Thoracic Society.
  • Powoduje, że dzieci, których mamy w okresie ciąży jadły więcej niż 340 gramów ryb i owoców morza tygodniowo, w wieku siedmiu-ośmiu lat znacznie lepiej się rozwijają o wynik badań naukowców z Uniwersytetu w Bristolu.
  • Pomaga w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Zmniejszają bowiem stężenie trójglicerydów we krwi oraz jej krzepliwość, obniżają także ciśnienie krwi. Z najnowszych badań wynika, że dieta bogata w tuńczyka i inne pieczone ryby bardzo korzystnie wpływa na aktywność elektryczną serca. Naukowcy zauważyli, że u pacjentów cierpiących na niebezpieczne zaburzenia rytmu serca, dieta rybna zmniejsza ryzyko nagłego zgonu oraz arytmii.
  • W dodatku jako jedyny składnik diety powodują wzrost dobrego cholesterolu (HDL) i zapobiegają rozwojowi cukrzycy typu 2
  • Pieczone w folii, duszone lub gotowane ryby są lekkostrawne. Dlatego mogą być wartościowym daniem dla dzieci, młodzieży i ludzi w podeszłym wieku.

Na koniec dodam cenny argument (przekonujący szczególnie Panie):

Ryby warto też polubić, gdy chcemy zrzucić nadwagę. Nie są bardzo kaloryczne - 100 g morskich ryb dostarcza od 70 do 115 kcal, a słodkowodnych - tylko 25-75 kcal. W dodatku świeże ryby mają sporo potasu, umożliwiającego usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Kwasy omega-3 usprawniają zaś pracę mózgu, zapobiegają wytwarzaniu nadmiaru leptyny (hormonu wytwarzanego w tkance tłuszczowej) i normalizują wskaźniki lipidowe krwi - co przyspiesza spalanie tłuszczu i ułatwia odchudzanie.

Wg danych Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA), statystyczny Polak spożywa średnio o połowę mniej ryb rocznie niż mieszkańcy tzw. “starych” państw członkowskich Unii Europejskiej. W 2005 roku wielkość spożycia ryb w naszym kraju stanowiła tylko 7-9% konsumpcji mięsa.

O tym, że ryby są zdrowe słyszeliśmy już wszyscy, ale wciąż ich nie doceniamy. A ryby zawierają tak wiele ważnych substancji odżywczych, że powinny być składnikiem każdej zdrowej diety. Tak więc Panowie i Panie jedzmy ryby na kolację, obiad i śniadanie!

Dobry produkt = Zadowoleni Klienci
Previous

Dobry produkt = Zadowoleni Klienci

Leave review
Dzisiaj mało pisania - więcej faktów, popartych zd...
Czytaj więcej...
Wpływ temperatury wody na efektywność napowietrzania
Dalej

Wpływ temperatury wody na efektywność napowietrzania

Leave review
Temperatura wody ma ogromny wpływ na proces napowi...
Czytaj więcej...

Zobacz także:

Efektywność procesu napowietrzania

Efektywność procesu napowietrzania

Leave review
Wiele technologii życia codziennego, a w szczególności biologiczne oczyszcz...
Czytaj więcej...
Po co komu napowietrzanie?

Po co komu napowietrzanie?

Leave review
Opowiadając ludziom o swojej pracy zawodowej często spotykam się z pytaniem...
Czytaj więcej...
Gospodarka osadami ściekowymi - napowietrzanie ścieków

Gospodarka osadami ściekowymi

Leave review
Osady ściekowe są produktem oczyszczania ścieków i powstają na skutek szere...
Czytaj więcej...
Wpływ ciśnienia na nasycenie wody tlenem

Wpływ ciśnienia na nasycenie wody tlenem

Leave review
Tlen jest pierwiastkiem potrzebnym do życia wszystkim organizmom tlenowym. ...
Czytaj więcej...