Hodowla ryb

Wpływ temperatury wody na efektywność napowietrzania

Wpływ temperatury wody na efektywność napowietrzania

Temperatura wody ma ogromny wpływ na proces napowietrzania. Oddziaływuje ona w dużym stopniu na wartość stężenia tlenu w wodzie. Wzrost temperatury powoduje spadek rozpuszczalności tlenu w cieczy ( patrz tabela) i tym samym obniża prędkość przenikania tlenu do cieczy.
Czytaj więcej...
Po co komu napowietrzanie?

Po co komu napowietrzanie?

Opowiadając ludziom o swojej pracy zawodowej często spotykam się z pytaniem: “Napowietrzanie! A po co to komu?“, “Do czego się je stosuje?“, itp.
Czytaj więcej...
Nie wszystkim tlen potrzebny

Nie wszystkim tlen potrzebny

Popularna polska ryba słodkowodna, karaś, może obywać się bez powietrza. W takich warunkach funkcjonuje jak drożdże, czyli produkuje alkohol etylowy.
Czytaj więcej...
Wiosna na stawach

Wiosna na stawach

Wiosna na stawach jest okresem zakończenia wszelkich prac konserwacyjnych i remontowych grobli oraz urządzeń w stawach. Rozpoczyna się zalewanie stawów towarowych oraz podawanie pasz dla ryb na zimochowach.
Czytaj więcej...
Jak bardzo lubisz biegać na mrozie z siekierą?

Jak bardzo lubisz biegać na mrozie z siekierą?

Czy kolejną zimę chcesz biegać z siekierą i kuć wciąż na nowo zamarzające przeręble?  Czy masz ochotę chodzić z łopatą odśnieżając staw, aby wpuścić choć trochę światła? Czy lubisz się prosić sąsiada, żeby Ci ZNOWU pożyczył pompę do wprawienia wody w ruch?
Czytaj więcej...
Zimowe natlenianie wody w oczku wodnym

Zimowe natlenianie wody w oczku wodnym

Czytaj więcej...
7 powodów, dla których warto jeść ryby

7 powodów, dla których warto jeść ryby

Polska kuchnia słynie z przygotowywanych na wiele sposobów dań rybnych. Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole nie może zabraknąć dwunastu dań, wśród których znaleźć można m.in. śledzie w śmietanie i oleju, smażonego karpia, karpia w galarecie i rybę po grecku.
Czytaj więcej...
Wpływ zróżnicowanych warunków przetrzymywania ryb na ich stan kondycyjny i zdrowotny

Wpływ zróżnicowanych warunków przetrzymywania ryb na ich stan kondycyjny i zdrowotny

Przetrzymywanie ryb w basenach wymaga spełnienia podstawowych warunków dotyczących parametrów fizykochemicznych wody oraz zagęszczenia ryb. Istotnym elementem jest temperatura oraz natlenienie wody, gdyż te parametry determinują dopuszczalne zagęszczenie ryb oraz czas ich przetrzymywania.
Czytaj więcej...
Co skutecznie zabija nasze najsmaczniejsze ryby?

Co skutecznie zabija nasze najsmaczniejsze ryby?

W ostatnich czasach coraz większe zanieczyszczenie środowiska powoduje nieprzewidywalne zmiany klimatyczne, skutkiem czego są coraz częstsze ostre zimy, ale też gorące i upalne lata. Długo utrzymująca się, gruba warstwa lodu i śniegu, na zbiornikach wody stojącej oraz bardzo gorące okresy letnie powodują przyduchę (przyducha: brak tlenu w wodzie). Dotyczy to przede wszystkim zbiorników płytkich, zamulonych, o niewielkiej powierzchni.
Czytaj więcej...